Henry Gray, Claudios Galenos, Hippokrates
'
'
Väliraporttia taas pukkaa. Galenosta on tullut luettua. Tosin taas (!) on tullut mutkia matkaan, eli muuta pakollista tekemistä, mikä on vähentänyt lukemiseen käytettävissä olevaa aikaa, enkä siis ole pysynyt tavoiteaikataulussa. Harmillista! Epäilen vahvasti että en saa luettua kirjaa loppuun tämän viikon loppuun mennessä. Joten ei auta kuin määritellä uusi päivä, johon mennessä aion saada kirjan luettua. Laitan tasan viikon lisäaikaa itselleni, eli 7.3. on Galenoksen läpiluvun oltava "paketissa".
Yritän nyt vältellä kaikkia lisämutkia. Toivon ettei niitä tulekaan. Jotta saan pysyttäydyttyä aikataulussa ja kirjan loppuun kahlaaminen onnistuu.
Lukemisen perusteella näyttää entistä vahvemmin siltä että kemian ja matematiikan preppaaminen on välttämätöntä.
Galenosta mitenkään arvostelematta, väliin tuntuu että IFA on kirjoitettu jotenkin mielenkiintoisemmin. Teksti jaksaa pitää paremmin lukijan - tai ainakin minun - intensiteettiä yllä. Galenos tuntuu huomattavasti teoreettisemmalta ja asiallisemmalta tekstiltä. Tosin voi olla että vaikutelma johtuu siitä että Galenos on itselleni vielä niin uusi tuttavuus.
Toisaalta Galenoksessa tunnutaan käsittelevän joitakin asioita paljon syvällisemmin kuin IFA:ssa. Tosin tietyt aikaisemmin mainitsemani osiot siitä puuttuvat kokonaan. Näköjään erilainen painotus eri kirjoissa. Lääkiksen pääsykoeperusteet ovat siten hiukan muuttuneet.
Tuli taas katsottua jakso Greyn anatomiaa. Se on kyllä viihdyttävä sarja. House ei enää tule telkkarista, mikä on sääli. Täytyy pärjätä Greyn turvin.
Greyn anatomiasta tuli mieleen lääketieteen klassinen opus, Henry Gray F.R.S.:n teos "Gray's anatomy" (of the human body), joka löytyy muuten sähköisessä muodossa netistä http://www.bartleby.com/107/. Kirjan H. V. Carterin upeat kuvat löytyy erillisenä hakemistona http://www.bartleby.com/107/indexillus.html.
Tuli mieleen selvittää tarkemmin, mistä pääsykoekirjan nimi "Galenos" tulee. Sain selville, että Claudios Galenos (129–n. 200) oli kuulemma Kreikan Pergamonista kotoisin oleva lääkäri, psykologi, kokeellinen fysiologi ja kirjailija, joka oli kuuluisin antiikin ajan Rooman lääketieteen edustajista ja antiikin Kreikan lääketieteen oppien kehittäjistä. Galenoksen anatomia kuulemma perustui eläinten leikkelyyn, jonka perusteella hän teki johtopäätöksiä ihmisen ruumiinrakenteesta. Galenoksen kerrotaan olleen lääketieteen ehdoton auktoriteetti läpi koko keskiajan, ja merkittävänä lääketieteen tutkijana ja kirjoittajana hänellä on ollut perustavanlaatuinen vaikutus bysanttilaiseen, arabialaiseen ja eurooppalaiseen lääketieteeseen kaikkiaan 1400 vuoden ajan. Aikamoinen elämäntyö! Mahtaisiko olla mahdollista enää nykypäivän lääketieteessä? Tätänykyä kun tiede kehittyy ja käsitykset ja teoriat muuttuvat paljon nopeammin kuin aikaisemmin. Wikipedian kautta löytyy lisätietoa Galenoksesta, http://fi.wikipedia.org/wiki/Galenos.
Näiden kahden hienon lääketieteen uranuurtajan lisäksi voisin mainita länsimaisen lääketieteen perustajan Hippokrateen, jonka mukaan muuten on nimetty ns. Hippokrateen vala:
» Minä vannon Apollonin, lääkärin, kautta ja Asklepioksen ja Hygieian ja Panakeian ja kaikkien jumalten ja jumalattarien kautta, kutsumalla heidät todistajiksi, että tulen kykyni ja harkintani mukaan täyttämään tämän valan ja kirjallisen sitoumuksen.
Tulen pitämään vanhempieni arvoisena sitä, joka on opettanut minulle tämän taidon, ja jakamaan hänen kanssaan elatukseni, ja hänen tarvitessaan apua tulen sitä antamaan. Hänen poikiaan olen pitävä veljinäni ja opettava heille, mikäli he niin haluavat, tämän taidon ilman palkkaa ja sopimusta. Opastusta ja luentoja ja kaikkea muuta opetusta olen antava pojilleni ja opettajani pojille sekä niille oppilaille, jotka ovat sitoutuneet kirjallisesti ja valallisesti lääkärilakiin, mutta en kenellekään muulle.
Elintapoja koskevia ohjeita tulen käyttämään sairaiden hyväksi kykyni ja harkintani mukaan: tulen torjumaan kaiken, mikä voi olla vahingoksi ja vääryydeksi. En tule antamaan kenellekään kuolettavaa myrkkyä, vaikka minulta sellaista pyydettäisiin, enkä neuvoa sellaisen valmistamiseen. Enkä tule antamaan naiselle sikiötä tuhoavia aineita.
Puhtaasti ja hurskaasti olen viettävä elämääni ja harjoittava tointani. En tule leikkaamaan veitsellä, en edes rakkokivistä kärsiviä, vaan luovutan sen tehtävän niille, jotka sellaista tointa harjoittavat.
Niihin taloihin, joissa käyn, menen auttaakseni sairaita, tekemättä tahallisesti mitään vääryyttä ja vahinkoa sekä pidättyen rakkaudesta naisten ja miesten, vapaiden ja orjien kanssa.
Mikäli parannustyössäni tai sen ulkopuolella ihmisten keskuudessa näen tai kuulen sellaista, mitä ei pidä levitettämän, vaikenen ja pidän sitä salaisuutena.
Jos täytän tämän valan enkä riko sitä, sallittakoon minun nauttia sekä elämästä että taidostani kaikkien ihmisten ikuisesti arvostamana. Mutta jollen sitä pidä, vaan teen väärän valan, tapahtukoon päinvastoin. »
Hippokrateen valaahan ei enää Suomessa nykyisin vannota, vaan meillä on käytössä valmistuvien lääkäreiden vapaaehtoinen lääkärinvala:
» Vakuutan kunniani ja omantuntoni kautta pyrkiväni lääkärintoimessani palvelemaan lähimmäisiäni ihmisyyttä ja elämää kunnioittaen. Päämääränäni on terveyden ylläpitäminen ja edistäminen, sairauksien ehkäiseminen sekä sairaiden parantaminen ja heidän kärsimystensä lievittäminen.
Työssäni noudatan lääkärin etiikkaa ja käytän vain lääketieteellisen tutkimustiedon tai kokemuksen hyödyllisiksi osoittamia menetelmiä. Tutkimuksia ja hoitoja suositellessani otan tasapuolisesti huomioon niistä potilaalle koituvan hyödyn ja mahdolliset haitat.
Pidän jatkuvasti yllä korkeaa ammattitaitoani ja arvioin työni laatua.
Suhtaudun kollegoihini kunnioittavasti ja annan heille apuani, kun he potilaita hoitaessaan sitä pyytävät. Rohkaisen potilaitani kysymään tarvittaessa myös toisen lääkärin mielipidettä.
Kunnioitan potilaani tahtoa. Pidän salassa luottamukselliset tiedot, jotka minulle on potilaita hoitaessani uskottu. Täytän lääkärin velvollisuuteni jokaista kohtaan ketään syrjimättä enkä uhkauksestakaan käytä lääkärintaitoani ammattietiikkani vastaisesti. »
Lääkärinvala löytyy netistä, http://www.laakariliitto.fi/etiikka/laakarinvala.html. Vaikka tämän vannomisajankohta onkin omalla kohdalla vielä vähän kauempana tulevaisuudessa... "Vannomatta paras" taitaa muuten olla niitä sanontoja, jotka eivät kuulu lääkärin sanavarastoon. Heh! Pääsisinpä jo aloittamaan opiskelut ja valmistumaan unelma-ammattiin!
Lisätietoa lääketieteestä löytyy mm. Wikipediasta, http://fi.wikipedia.org/wiki/L%C3%A4%C3%A4ketiede.
Päivän mietelause: "In studying the way, realizing it is hard; once you have realized it, preserving it is hard. When you can preserve it, putting it into practice is hard. " Eipä tällä erää sen enempää. Galenos kutsuu...
Pikkis
No comments:
Post a Comment