Etsivä löytää: blogista / linkitetyistä sivuista / internetistä

Jun 9, 2009

Välihöpinää

'
Olen tässä pohtinut pääsykoetta, rajallista aikaa sekä tehtävien määrää ja vaikeusastetta. Pääsykoehan koostuu biologian, kemian, fysiikan ja aineistotehtävistä.

Todennäköisesti suoritan pääsykokeen niin että aloitan aineistotehtäväosuudella. Kokeen alussa saan siten turhat jännitykset jännitettyä pois keskittymällä ensin aineiston tarkasteluun, niin ettei suoraa päätä tarvitse lähteä itse tuottamaan tekstiä. Kun tätä kautta on "päässyt sisälle kokeeseen", voikin aloittaa aineistoon perustuvan tekstin tuottamisen, jolle aineisto toimii vielä hyvänä tukena (ja turvana).

Hyvänä jatkona aineistotehtäväosuuden jälkeen todennäköisesti toimii biologian tehtäväosuus, jonka voisin ottaa käsittelyyn seuraavaksi. Sitten voisin keskittyä fysiikan tehtäviin, joissa pääsee laskeskelemaan laskuja.

Viimeisenä sokerina pohjalla ovat sitten kemian tehtävät, joita aloittaessa suurin painolasti on jo pudonnut harteilta kun muut tehtäväalueet on jo onnistuneesti tehty valmiiksi.

Mietin vielä että kannattaisikohan kokeen alussa lukea pikaisesti koko koe läpi ja kirjata samalla ranskalaisin viivoin kunkin tehtävän osalta mieleen tulevia asioita. Silloin saisi vastaukset paremmin jäsenneltyä eikä mikään olennainen seikka niin helposti pääsisi unohtumaan vastauksesta. Vai saakohan tuolla systeemillä vain pahan paniikin aikaiseksi? Siis olisiko parempi ettei tiedä minkälaisia haasteita edessä odottaa ja keskittyä vain yhteen tehtävään kerrallaan? Luulen että minulle sopivin tekniikka on silti lukaista koko koe läpi niin paniikki pikemminkin vähän helpottaa kun tietää mitä on odotettavissa. Ehkä aivotkin alkavat sitten taustalla jo prosessoimaan tietoa eri tehtävien perustaksi (hyvää toiveajattelua)!

Vielä kun tietäisi, miten tehtävien tekoon käytetty aika pääsykoekokelailla keskimäärin jakautuu eri tehtäväosa-alueiden kesken, niin että osaisi hieman vahtia kelloa ja varmistaa ettei mihinkään alueeseen kulu liikaa aikaa.

Vaikka tehtävien paljous suhteessa käytettävissä olevaan aikaan vähän pelottaa, on toisaalta mielestäni erittäin hyvä että kokeessa on kiire! Kaikki turha rönsyily jää tehtävien teossa pois.

-Pikkis :)

No comments: