Etsivä löytää: blogista / linkitetyistä sivuista / internetistä

Mar 7, 2007

Pänttäysviikkojen lukusuunnitelma

'
'
Päivien päivää! Olen tänään soveltanut Carpe Diem -mottoa, eli tarttunut hetkeen - ja kirjaan... Toisin sanoen terveisiä luku-urakan keskeltä.

Tässäpä välipalaksi tämän päivän ajatelma: "There are five ways in which to become wise: be silent, listen, remember, grow older and study. "

Edellisen mukaan minulla on vielä paljon opeteltavaa. Kuuntelemisen taito on tärkeä ominaisuus, etenkin lääkärin ammatissa, jos mielii saada selville mikä potilasta vaivaa ja jotta tulee päädyttyä oikeaan diagnoosiin potilaan kohdalla. Hiljaa olemisen taito antaa toiselle tilaa ja mahdollisuuden puhua.

Asioiden muistamisen olen havainnut tärkeäksi etenkin pääsykokeeseen lukemisessa... :D Ilman aivojen muistikapasiteettia ei olisi toivoakaan yrittää päästä lääkikseen sisään. Hyvä muisti on mitä todennäköisimmin tarpeen myös lääkisopintojen aikana.

Opiskelun lisäksi lääkärin vaa'assa painaa kokemus. Iän myötä kokemus karttuu, niin myös lääkärin ammatissa. On selvää että eri tasoa ovat juuri valmistunut "märkäkorva"-lääkärinplanttu ja vuosia tai vuosikymmeniä alalla työskennellyt kokenut lääkäri. Vastavalmistuneella on opiskelun kautta uusimmat tiedot hallussaan, mutta kokeneella lääkärillä on työvuosien tuomaa näkemystä ja kokemusta. Lisäksi elinikäinen opiskelu ja tieteen kehityksen seuraaminen on lääkärin ammatissa ymmärtääkseni välttämättömän tärkeää. Käsittääkseni aika moni lääkäri lähtee erikoistumaan uralla, joten opiskelu hoituu sitten ikään kuin työn ohella.

No, edellinen riittäköön yllä olevan ajatelman analysoinnista.

Olen pohtinut, mitkä ovat lääkäriksi halajavan tärkeimpiä ominaisuuksia, siis päättäväisyyden ja ahkeruuden lisäksi. ;-) "Hyvä lääkäri" -määritelmää ei ehkä pysty laatimaan yleisellä tasolla. Erilaisia persoonia tarvitaan lääketieteen eri aloilla, mikä on siinä mielessä hyvä että lääkärien kohdalla on yksilöistä itsestään johtuvia eroja. Mistähän sitä tietäisi mikä on itselle se kaikkein soveltuvin erikoistumisala? Vai pitäisikö ottaa suuntaviivoja aikaisemmassa postauksessa mainitsemastani erikoistumisala-testistä? Joka tarkoittaa kohdallani lähinnä kirurgin ammattia. :D

Hmm... Tähän väliin pääsykoelukuraportti. Eilen ei tullut raportoitua edistymisestä, johtuen siitä etten edistynyt luvuissa enää samana iltana. Huoh! :-( Tänään olen yrittänyt paikata eilisen lukemista, jatkamalla taas innokkaasti Galenoksen parissa. Menossa on taas omasta mielestäni erittäin mielenkiintoinen osuus, joten homma sujuu kivasti. Melkein kuin romaania lukisi! ;-)

Muutamia kysymyksiä on kirjan tekstin pohjalta herännyt, eli kaikki ei vaikuta ihan yksinkertaiselta ja päivän selvältä. Näihin kysymyksiin on aikomus palata (myös blogissa) sitten kun aloitan Galenoksen perinpohjaisemman pänttäämisen.

Lukusuunnitelmaa olen lukion kemman, fyssan ja bilsan pänttäämiselle sen verran päättänyt, että aion käyttää näihin kolme seuraavaa viikkoa. Noiden kolmen viikon aikana luen biologian kurssikirjat läpi, ja sen lisäksi ensimmäisellä viikolla kemian kurssikirjat, ja toisella ja kolmannella viikolla fysiikan kurssikirjat. Edellisten lisäksi aion laskea pitkän matikan laskuja niin paljon kuin suinkin ehdin. =)

Näiden kolmen viikon jälkeen käytän kolme seuraavaa viikkoa Galenoksen pänttäämiseen, muistiinpanoja, alleviivauksia ja mindmapeja tehden. Kerään samalla ylös epäselvät asiat ja mieltä askarruttavat kysymykset, joihin etsin vastaukset sitten sitä seuraavalla viikolla.

Sen jälkeen teen lukusuunnitelman sitä seuraaville viikoille, riippuen siitä minkä verran ja minkälaisia epäselviä asioita on "pänttäysviikkojen" jälkeen jäänyt. Viimeisen puolitoista viikkoa ennen pääsykoetta aion joka tapauksessa käyttää kertaamiseen. Tuossa vaiheessa asioiden pänttääminen ei enää tule kyseeseen, jotten unohda aikaisemmin päntättyjä asioita, vaan saan (toivon mukaan) pidettyä opiskelemani asiat yhtenä, hallittuna kokonaisuutena päässäni ja pystyn niitä sitten kokeessa soveltamaan.

Nyt lähden tekemään välipalaa ja taidan sen jälkeen jatkaa itseni sivistämistä, eli palata takaisin Galenoksen pariin. Raporttia sitten taas luku-urakan jälkeen. I'll be back!

Pikkis

No comments: